zondag 5 december 2010

MAKOMP

Tijdens de voorbereidingen voor Genesis Farms vroeg het dorp of we onze plannen in Makomp wilden realiseren. "Jullie zijn onderdeel van Makomp en Robert is onze zoon". Dat was begin 2008. 

Makomp ligt 122 km ten oosten van Freetown en 5 km ten oosten van Lunsar.


Het dorp bestaat uit 30 huizen met 2 tot 4 huishoudens per huis, die elk uit 3 tot 10 mensen bestaan. Er zijn twee wegen (een weg en een zijweg), met aan iedere kant huizen.


De bewoners hebben allemaal een farm, waarop rijst, cassave en zoete aardappel worden verbouwd. Een enkeling heeft daarbij een baan. Anderen zijn actief in handel (verkoop van bananen, sigaretten, etc.), verkopen maaltijden en versnaperingen. Sommigen hebben een motorfiets voor vervoer van passagiers en lading.

Vandaag is het een rustige zondag. Als we 's middags door het dorp lopen zijn de vrouwen met de bereiding van de dagelijkse maaltijd bezig.


De rijst wordt in de vlies bewaard en als eerste wordt d.m.v. stampen de rijst van de vlies gescheiden.



Na het stampen worden de vliezen verwijderd d.m.v. wannen. Daar zitten ook nog wat kapotte rijstkorrels bij die door de kippen worden opgepikt. 

Er wordt buiten gekookt, onder een afdak, op open vuur, in metalen kookpotten.


Kinderen (de meisjes) hebben ook taken, zoals water en hout halen, Tijdens het koken helpen ze een handje. Hieronder een foto van oma Tarawallie met kleindochter Fatmata.



Het resultaat: rijst met sweet patato leaves



Lieve familie en vrienden,
Op de blog pagina kunnen jullie je aanmelden om per e-mail een melding te krijgen van een nieuwe blog post. Iedereen die we al hadden geinformeerd over de blog hebben we op de verzendlijst gezet.  Als iemand zich wil afmelden kan dat per e-mail.

Annette en Peter









2 opmerkingen:

  1. Hallo Annette en Peter,

    Goed om weer iets van jullie te lezen! Zou wel eens een kijkje willen komen nemen..... Maar voorlopig hou ik het maar bij jullie blogspots lezen. Groetjes en gezegende Kerstdagen!

    Oók namens Marcel,

    Jeanette Kraan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Annette en Peter,

    Leuk om jullie belevenissen te lezen! Ik heb mij inmiddels geabonneerd op de RSS-feeds van jullie blog (link helemaal onderaan de pagina), zodat ik jullie goed kan volgen :-)

    Lieve groeten uit een koud en grijs Nederland.

    Jan-Willem en Saskia

    BeantwoordenVerwijderen